Kapcsolatfelvétel
Kapcsolatfelvétel


 RUMLI A SZÍNPADON

 

ZENÉS INTERAKTÍV MESEJÁTÉK
VAK ÉS LÁTÁSSÉRÜLT GYEREKEK SZÁMÁRA

 

Bevezető

 

Budapest címerA Bohócszínház Alapítvány szervezésében vak és gyengénlátó gyerekek számára került színházi előadásban színpadra egy interaktív mesejáték, kb. 100 gyermek részvételével. A megvalósítás során együttműködtünk a Vakok Intézetével, a Vakok Óvodája, Általános Iskolájával.  A tartalmi és technikai összeállítás alkalmazkodott a speciális körülményekhez. Az előadás további érdekessége volt, hogy – más óvodákkal együttműködve - látó gyermekeket is meghívtunk, így kettős célt valósítottunk meg: egyrészt a gyengénlátók kulturális integrálását, másrészt a látó gyerekek toleranciára, elfogadásra való nevelését, a sajátos nevelést igénylőkkel való együttélés, együtt játszás természetességének elfogadását.

A mesejáték elemeit a gyerekek speciális igényei szerint állítottuk össze. Célunk, hogy a vak gyerekek számára is teljes értékű, örömteli élménnyé tegyük a színházlátogatást.
Mivel a vak gyerekeknek szánt előadásunk sikeresnek bizonyult, terveink között szerepel minden évben színpadra állítani hasonló mesejátékot. Az előadás képeit hozzáférhetővé tesszük honlapunkon, tapasztalatainkat közzétesszük. Így reményeink szerint a száz fő megsokszorozódik, hozzájárulva ezzel még több gyermek kulturális integrációjához.

 Vak óvoda-iskola köszönőlevél
Vak óvoda-iskola köszönőlevél
Herminka óvoda vélemény
Herminka óvoda vélemény
 

 

Műsor

 

Vak és gyengénlátó gyerekek számára interaktív mesejáték kidolgozása, színpadra állítása, a színházban átélhető élmények átadása speciális körülmények között.          

Aki emlékszik az érzésre, mikor először járt  színházban, az tudja, hogy szinte mindannyiunknak az élményei az induláskori készülődéskor kezdődtek. Aztán a megérkezés, a nagy belső térben a sokféle hang keveredése,  kabátok letétele a ruhatárba,  a széksorok megkeresése, a nagy felhajtható székekbe süppedő kényelmes elhelyezkedés, pár suttogó szó a mellettünk ülőhöz. Majd elcsendesedik minden, misztikusan jelt ad a gong. Kezdődhet az előadás, az izgatott figyelem és a felszabadult nevetés, tapsolás.
 Egy vidám interaktív mesejáték bohóc főszereplője tudja, hogy mi a dolga: a varázspálca az ő kezében van!                            
A közönség várja hogy érkezzen……  hiszen hozzá jöttek „ vendégségbe”.     A színpadi deszkák nyikorogva jelzik, a színész közeleg… Az első suttogó szavával suhint a varázspálcával:

  1. Kezdődjön?

A második mondatával fokozza a hatást:

  1. Nem hallom!    Kezdődjön???

A közönség már tudja,  itt bizony lesz dolga, kell majd tapsolni, a találós kérdéseket kitalálni…. Kiabálni, hogy kiderüljön, kik az ügyesebbek a fiúk vagy a lányok. A tanulságos történetekből mindenki okulhat, és a játék egészen a végéig tart… Lesz ének és zene, furcsa kihívás… kimenni egy segítővel a színpadra, részt venni a játékban, és a bohóccal barátságot kötni. Megtudjuk, hogy a legügyesebb gyerekek azok, akik becsukott szemmel is tudnak labdázni.
Ugye ezt mindenki el tudja képzelni… pedig a legfontosabbat még nem mondtam: a gyerekek akik a nézőtéren jelen vannak vagy a színpadon szerepelnek, ebből az egészből nagyon keveset, vagy semmit sem látnak!

A Bohócszínház Alapítvány szervezésében vak és gyengénlátó gyerekek számára kerül színházi előadásban színpadra egy interaktív mesejáték.  Az előadás  a Pöttyös bőrönd titkai című mesejáték átdolgozása Rumli bohóc a színpadon címmel.  A koreográfia kidolgozásában  a Vakok Intézetének és a vakok iskoláinak pedagógusai is közreműködnek. A tartalmi és technikai összeállítás alkalmazkodik a speciális körülményekhez. Az előadás tapasztalatait és a  közreműködők   szakvéleményét összegezzük, írásos és digitális formában a szakterületen tevékenykedőknek közreadjuk.

 

A mesejáték elemeit a gyerekek speciális igényei szerint állítottuk össze. Célunk, hogy  a vak gyerekek számára is teljes értékű, örömteli élménnyé tegyük a színházlátogatást. Közelről, közvetlenül átélhessék az érzékelhető színházi effekteket.  Érezzék a szereplők közelségét. A nézőtéren ülve játszótársai legyenek a színpadon szereplő bohócnak, aki bevonja őket a mese világába és a játékba.

RUMLI A SZÍNPADON
Első rész:

A nézőtérre megérkeznek a gyerekek. Kísérők segítségével elfoglalják a helyüket.
Hangszóróból  zene szól, a porondmester rekedtes  hangja hallatszik, aki irányítja az érkezőket:
- Figyelem, figyelem!  Rögtön kezdődik az előadás. A közönség foglalja el a helyét!
- A kicsik előre, a nagyobbak hátra, de nehogy kabátba, azt tegyék a ruhatárba!
- Aki itt van, jöjjön be, aki nincs itt, menjen ki!
- Figyelem, figyelem, rögtön kezdődik az előadás, ha tetszik, lesz majd ráadás!
- Üljenek le rendesen, tapsoljanak hangosan!
- A közönség foglalja el a helyét!
- A kicsik előre, a nagyobbak hátra, de nehogy kabátba, azt tegyék a ruhatárba!

Itt van , megjött a sok gyerek,  siessetek a dob pereg, aki tud az tapsolhat….
Akinek az orra kerek, az is itt van mindjárt jöhet…. !

 

Második rész:
GONGGGGG……..       Gongggg………    Gongggggg………
                                                      
Elcsendesedik a hangszóró. Elcsendesedik a közönség.
Vidám zenei háttérrel  a mesemondólány kezdi   Rumlibohóc történetét:

- Talán hallottatok róla, mi lesz a mai nap legnagyobb attrakciója, eljön hozzánk Bohócország híres vándora, Rumlibohóc.  Elmesélem, hogy néz ki ő és milyen a ruhája.
- A haja mindig kócos, teljesen bohócos….
- Olyan torkos, hogy mindig lekváros az orra  meg a szája.
 Mondta neki sokszor a nagymamája: Te leszel a bohócok királya.
- A nadrágja pedig milyen vicces, már csak térdig ér, levágták rövidebbre, mert míg hosszú volt, mindig belelógott a sárba, folyton mondta neki a nagymamája: Nahát, hogy nézel ki?  Te leszel a bohócok királya!
- A vajaskiflit mindig leejti, a kakaót kidönti, a játékait szerteszét hagyja.
A zokniját sose találja, folyton mondta neki a nagymamája: Micsoda rumli van itt a szobádba! Te leszel a bohócok királya!
- Ha sietni kell valahova, az biztos, hogy megbotlik, ha korán kell kelni, mindig elalszik.
Ha figyelni kell valamire, akkor meg csak ábrándozik, legszívesebben mindig csak játszana, mondta is neki a nagymamája: Te leszel a bohócok királya!
A jele az oviban a csörgős sapka, kedvenc játéka a csörgős labda, ebéd után az alvást hamar megunta, ha csendbe kellett lenni, mindig beszélgetett, igy hát a sarokba állást sokszor gyakorolta. Mondta is mindig a nagymamája: Te leszel a bohócok királya!
- Tudjátok hol lakik ? Bohócországban egy mesebeli csigaházban.  Van benne kisasztal, hol reggelizni szokott, van egy kisszekrény a ruháinak, egy ládikája a játékainak.
Van egy kicsi kályha, hogy télen ne fázzon, és van egy kis ablak, amit - ha nyáron melege van -  akkor kinyithat. Van  egy kicsi vízcsap, ahol fogat tud mosni, van egy kicsi ágy, ahol alszik, de elalvás előtt mindig arról ábrándozik,  hogy bejárja a világot azért, hogy mindenkivel játszhasson egy kicsit.
Mert a világon a legjobb dolog a játék, mert abból van kicsi is, nagy is, sok is, meg pont annyi, amennyi idő van arra, hogy játsszunk.
Bohócországban, mikor reggel már minden bohócgyerek elindult az óvodába vagy az iskolába, hogy megtanulják a bukfencet előre meg hátra…. Hát jaj, mi történt már megint…. ! Rumlibohóc még mindig szunyókált az ágyban.
A barátai jól ismerték, ezért kiabáltak neki, hogy felébresszék….  Jó reggelt! -  kopogtak be az ablakon. Rumlibohóc, te horkolsz ilyen nagyon ?
Te jó ég, micsoda rumli van ebben a szobában, egy papucs van az ágyban, egy másik a fotel sarkában, egy koszos zokni a padlóvázában,  Rumli még mindig horkol pizsamában…… !

Mesemondólány énekel:

Rumlibohóc haja kócos
A nadrágja térdig ér
Reggelente elszunyókál
Pedig mindjárt itt a dél
Mindig mondja a mamája
Bohócország új királya
Csokit eszik pizsamábaaaaa !!!!

 

Egy szép napon szombaton, mikor nem kellett menni se óvodába se iskolába, és Rumli végre eleget alhatott volna az ágyban, hát képzeljétek mi történt aznap…  Bohócországban.

Rumli felkelt, korábban, mint a nap, sürgött -forgott a szobában, fogat mosott, felöltözött, sőt még rendet is rakott. Kispárnát a nagypárnára, a pizsamáját  összehajtva az ágyba, papucsot szépen párba. A játékait pedig bepakolta egy nagy bőröndbe…..
És elindult arra, ahol úgy gondolta, hogy majd sokan jönnek szemből. Ment, ment, mendegélt, még talán énekelgetett is, amikor egyszer csak tudjátok, ki jött pont szemből?

No megmondom: a varázsló bácsi jött éppen! Rumlibohóc illedelmesen köszönt, és megkérdezte: Mézeskalácsos jó napot kívánok, varázsló bácsi, van kedved velem játszani ? Nagy szerencséje volt, mert a varázsló bácsi fején éppen a játszós sapka volt.  Örömmel fogadta Rumlibohóc hívását. Kinyitották a bőröndöt, találjátok ki mi volt benne !

 

 

Aki kitalálja no az hangosan kiabálja:

 volt benne dob, cintányér, kistrombita, építőkocka, csörgős labda, gyurma,  és sok minden csoda,  addig-addig játszottak a sok- sok  csodás játékkal, míg pont beesteledett.
Ekkor a varázsló bácsi így szólt: Kedves bohóc! Amiért megmutattad nekem a sok-sok játékodat, cserébe én adok neked egy csodapumpát, ezzel a levegőből elővarázsolhatsz bármikor a gyerekeknek egy kisegeret,  nyuszit, kiskutyát, zsiráfot, még elefántot is.
És pillangót is lehet?-  kérdezte a bohóc. De választ már nem kapott, mert a varázsló bácsi addigra messze járt.

Kedves gyerekek! A színpadon ma Rumlibohóc lesz  a fellépő, talán már a közelben jár, remélem nem alszik valahol, és ugye nem fog elkésni, a küszöbön hasra esni.
Hallja valaki, megérkezett-e már Rumlibohóc, kire mindig sok gyerek vár, hogy
velünk is játsszon egy kicsit…..  hallani már a lépteit? Hát csitt, most csend legyen!
Mindenki nagyon figyeljen!

A függöny mögött, a  háttérben valaki horkol…. :
HRRRRR  HRRRRR  HRRRRRR

Kiabáljunk hangosan!  Ébresztő….!  Rumlibohóc, siessél!   Csak nehogy  hasra essél….!

HRRRRRRR   HRRRRR   HRRRRRR

Gyerekek, hangosabban kiabáljunk, mert még mindig hortyog…!

Ébresztő….!  Rumlibohóc, siessél!   Csak nehogy  hasra essél….!

 

Nagy dobbanás hallatszik :   bummmm!!!

RB:
- Jajj mi volt ez?
- Megcsípett egy bolha!
- Jajj de viszket!

HRRRRRR….     HRRRRRRR…..     HRRRRRR…….

Mesemondólány:  Rumlibohóc, kelj fel gyorsan, kérlek, hiszen a gyerekek már régesrégen megérkeztek, és rád várnak!  Nem hallottad, hogy kiabálnak?

RB.: Jól van na, jövööööök már, nem kell kiabálni, csak arra kell majd vigyázni, hogy
össze ne keverjem megint mit kell csinálni, mert akkor aztán lesz megint nagy rumli a színpadon . Pedig az jóóóó nagyon, a sok- sok játékot szinte mindet szeretem.
Gyerekek ti is szeretitek a játékot?
GY: Igeeeen!
RB: És kezdődjön?

 

 

GY:   Igeeeen!
RB: Nem hallom!
GY: IIIIGGGEEEEEEENNNNN!
RB. Csakhogy, nem azt kell mondani, hogy iiiiigggeeeeeeennnn (nyávogó hangon), hanem azt, hogy KEZDŐDJÖN! KEZDŐDJÖN!   Tapsolvaaaaaa! (nyávogó hangon)
(a tapsolást egy dobbal irányítani lehet)
Na jóóóó, akkor legeslegelőször mindenki fogja meg a mellette ülő orrát, és tudakoljátok meg óvatosan, hogy nem horkol-e.
Mert ha alszik valaki, akkor szóljatok neki, hogy ébresztőőőőő!  Kezdődik a játék!
Azt mondtam már, hogy lesz sok- sok ajándék?
Nekem nincs is más dolgom, mint hogy megtudjam, hogy szerintetek kik az ügyesebbek, a fiúk, vagy a lányok?
GY.: FIÚÚÚÚKKKK-LÁÁÁNYOOOK………..

Na jó, tegyünk egy próbát. Tegyék fel a kezüket az ügyes lányok…. Akik szeretnek játszaniii
és segítenek nekem a játékban?
Na, de ki a legügyesebb közületek, vajon akik ott ültök a padon vagy a széken szépen?

Egy jelentkezőt a segítők felkísérnek a színpadon lévő székre a bohóc mellé.

RB.: Szia. Neked mi a neved? 
L.     L
RB :  Hogy neked milyen szép neved vaaaan. Leszel a feleségem????
Mit nevettek? Azért mert az én nevem Rumli,  nem krumpli… !!!  hanem Rumli, az nem szép név????
Ja hogy még ő kicsi…?  Hát azt nem mondtam, hogy nem most kell, hogy a feleségem legyen, hanem majd akkor, amikor már olyan nagy lesz, hogy a szekrényem tetején is rendet tud rakni?
Na mondd L., szerinted vannak itt ügyes fiúk? Ha igen, akkor ők is tegyék fel a kezüket.

Egy jelentkezőt felkísérnek a szervezők a színpadra.

RB: Szia neked mi a neved ?
F.  F
És te is szeretsz játszani?
Akkor most kiderítjük, hogy kik az ügyesebbek és okosabbak.
Szeretitek a találós kérdéseket?
És az állatokat már ismeritek?
No, akkor aki tudja, kiabálja, melyik a világ legfélelmetesebb állata?
Nem-nem!  Az oroszlánnak egy nagy lakat van a ketrecén, ahhoz közel merek menni.
Igen, a lakathoz közel. Attól nem kell félni!
A kígyóra meg csomót lehet kötni, meg se bír mozdulni, nem kell tőle félni.
A krokodilból meg női ridikült csinálnak, no az meg inkább vicces, mint félelmetes.
A cápának meg kell egy csomó víz, legalábbis tenger, hogy ide tudjon jönni, de itt szerencsére száraz minden, ezt is megúszhatjuk remélem.
No, de a világ legfélelmetesebb állata nem más, mint amelyiktől a világon a legtöbben sikítoznak, pedig olyan pici, hogy egy tenyérbe is belefér,  nem más ő, mint a kisegér.
Ki az aki nem fél az egértől, tegye fel a kezét!

Egeres versike-mondóka -ének
(………………………

 

Felteszem a világ legnehezebb kérdését, és aki tudja a választ, az kiabálja!
Mondjátok csak…..   szerintetek a gyerekek….. szeretik a csokoládét???
GY: Igeeeennnnn
RB. Jééé, ezt ilyen sokan tudták …. Na jó, egy sokkal nehezebbet is tudok kérdezni!
Akkor azt mondjátok meg nekem, hogy  mit kell csinálni a csokievés  után.
GY: Fogat mosniiiiii
RB: Na de, hogy mossanak fogat a gyerekek, hiszen a szappan nem fér be a szájukba!
GY: Fogkefével!
RB: A fogkefének van nyele és a végén van az az izéééé?
GY: Igeeeennnnn!
RB: Azt ismerem, azzal kell a lepkék után szaladgálni.
GY: Neeem!
RB: Rövidebb a nyele.
GY: Igeeennn!
RB: Azt is ismereeeem, azzal kell felpumpálni a biciklit.
GY: Neeem!
RB: Na jó, akkor mondják meg a lányok, hogy milyen a fogkefe. Van-e rajta barbibaba, kicsi lepke, van rajta a végén sörte?
GY. Igeeennn!
RB. No,  és azt meg tudjátok mondani, hogy mit kell tenni a fogkefére?
GY: Fogkrémet.
RB. Fog rééémet? Annak rémesen nagy fogai vannak és csattogtatja?
GY. Neeeem.
RB. Olyan mint a jégkrém, hogy finoman megegyük, vagy olyan mint a májkrém, amit rákenünk a kenyérre.
GY: Neeemmm!
RB: Na jó, akkor a lányok azt mondják meg, hogy elöl kell fogat mosni meg még hol?
GY: Hááátul!
RB: De hát a gyerekeknek hátul  nem a foguk van, hanem a fenekük!
GY: A szájukon belül… kell.
RB: Na jó, akkor a fiúk pedig azt mondják meg, hogy reggel kell fogat mosni, meg még…?
GY: Esteeeee!
RB: Na de én este aludni szoktam, ha pedig alvás közben fogat mosok, akkor felébredek!
GY: Alvás előtt !! Reggeli után…..
RB: És ti mindig megmossátok a fogatokat?  Akkor tapsoljátok meg magatokat!
No de azt ki tudja, hogy mit kell tenni a fogmosó pohárba?
GY: Vizeeet!
RB: És azt ki tudja, hogy hogyan keletkezik  a víz?
GY: Csapbóóóól!
RB: Úgy van, de ha sok felhő van az égen, mi csöpög fentről….? Vagy ha elolvad a hóember
az udvaron, mi marad a helyén vajon? Vagy a hegyről mi folyik a kispatakban lefelé fentről?
GY: Víííz!
RB: No és azt eláruljam, hogy nálunk Bohócországban hogyan keletkezik a víz? Sokkal, de sokkal viccesebb módon. No de ez titkos!  Tudtok titkot tartani ? Akkor mutassátok meg, hogyan kell. No akkor mindenki figyeljen….:
Először is, be kell menni a legnagyobb játékos szobába, és meg kell keresni a legnagyobb vízipisztolyt. Hátul lecsavarom azt az izét, és a csapnál megtöltöm jó hideg vízzel. Aztán szólok az udvaron a lányoknak, hogy figyeljetek, mert így keletkezik a micsoda?  A víz.
Ezt is tudtátok, akkor, ha jön a jó idő nyáron, mutassátok meg mindenkinek!

RB: Na, akkor most cserébe amiért megtanítottátok nekem, hogyan kell helyesen fogat mosni, cserébe én elárulom nektek, a világon kik a legügyesebb gyerekek.

Azok akik szeretnek játszani,  énekelni, és akár csukott szemmel is tudnak labdát gurítani, vagy elkapni.
Van köztetek ilyen?  
Akkor tapsoljuk meg őket gyerekek, mert ők a világon a legügyesebb gyerekek!

Akor most jól figyeljetek, mert közösen megtanulunk egy verset, és egy bohócéneket…  !
Így most már biztosan ki fog derülni, hogy kik az ügyesebbek, a fiuk vagy a lányok ?
Ha tudjátok velünk mondani a verssorokat akkor figyelem, most csend legyen !

Ezt a versikét a bohócok királya kiírta a bohócvár hírdető falára, aki ezt a versikét megtanulja, az lehet Bohócország ifjú polgára.
De azt is hozzátette, van egy szigorú feltétele ! Csak azokból lehetnek igazi bohócok, akik szeretnek játszani, és tudják  hangosan kiabálni, hogy én is bohóc akarok lenni !

Akor hát nem is kell mást tenni, mint hogy figyeljetek ! Mondom a verset az első rövid sorát:
Most nem kell fogni a mellettetek ülő orrát !

Rumlibohóc haja kócos
A nadrágja térdig ér

Hangosan ismételjétek velem !

 

Jöhet a versike második sora ?

Reggelente elszunyókál
Pedig mindjárt itt a dél

Figyelem, aki már tudaj az jó hangosan mondja !

Mindig mondja a mamája
A bohócoknak új  királya
Csokit eszik pizsamába !

 

Na és és énekelni ki szeret?  Akkor jól figyeljetek !

A bohócénekkar most felvételt hirdet!
Ki az aki tudja a dobot jó alaposan püfölni ? tegye fel a kezét…..  ,mert annak mellém kell most ülni !
Ki az aki a csörgőt is tudja csörgetni hogy szépen csörömpöljön, azt kiválasztom, hogy segítsen nekem, és most kijöjjön…..  !
Ki az aki a cintányért össze tudja ütni, hogy hangosan csörrenjen a fém, az kiabálja hogy ÉN !

Jöhet a bohóczenekar indulója ?

Rumlibohóc haja kócos
A nadrágja térdig ér
Reggelente elszunyókál
Pedig mindjárt itt a dél
Mindig mondja a mamája
A bohócoknak új  királya
Csokit eszik pizsamába !

 

 

 

 

www.bohocdoktorok.hu

Copyright bohocdoktorok.hu © 2007

Készült a NEA támogatásával.

További támogatóink: TEVA, V-Comp